Obiecane z przed tygodnia pesto z roszponki. Intensywnie zielone,
delikatne w smaku, idealne uzupełnienie sałat czy makaronu, bardzo
dobrze sprawdziło się z łazankami, suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Dobry czas na takie eksperymenty, wszystkie zioła i sałaty są świeże,
pachnące i widziały słońce.
Najlepiej konsumować na świeżo, kiedy kolor zachwyca a konsystencja
jest zwarta. Nie polecam trzymania w lodówce dłużej niż 48h.
ilość na słoik o pojemności 200ml
2/3 opakowania roszponki (można użyć rukoli pesto będzie intensywniejsze w smaku)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy truflowej
4 łyżki słonecznika
sól morska + świeżo mielony pieprz
kilka kropli soku z cytryna dla zatrzymania koloru
Wszystkie
składni blendujemy razem na gładką masę i przedkładamy do wygotowanego
słoika. Podajemy jako dip osobno albo sos w daniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz