Masajowie to rdzenni mieszkańcy południowo wschodniej Afryki.
Zachowali swój półkoczowniczy tryb życia, kulturę i zwyczaje. Posługują
się językiem Maa, oraz noszą ubrania tworzone z chust o
charakterystycznych ostrych kolorach na bazie czerwieni. Masajskie chusty są żywe i energetyzujące, kojarzą się ze słońcem, dźwiękiem bębnów niesionych przez
wiatr oraz zapachem dymu z
paleniska. Z kenijskiej wyprawy przywiozłam taką chustę, która właśnie zagościła na tarasie. Przykryła stary materac
tworząc rodzaj otomany idealnej na poranne pikniki/śniadania, bez
wychodzenia z
domu. Jej kolor tak mnie nastroił, że w pobliskim warzywniaku zaczęłam
szukać składników o zbliżonych barwach do skomponowania
śniadania. Rzodkiewka jest teraz świeża, soczysta i aż się prosi o
twarożek, a
ponieważ mleko migdałowe robię sama, szybko zaświtała mi myśl o
twarożku
z tą czerwoną bulwą - najcudowniejszym letnim śniadaniu pod słońcem, a
nawet na
słońcu. A zatem w biały dzień, do tego pracujący, prosto po jodze
zrobiłam ów twarożek, dodałam co trzeba i razem z laptopem (co by jednak
odrobić pańszczyznę) udałam się na balkonowy piknik.
ilość na dwie porcje i pół litra mleka
1 kubek migdałów namoczonych przez noc
2 kubki wody
1/2 pęczka pietruszki
1/4 awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól morska + świeży pieprz
2 garści szpinaku
1 pęczek rzodkiewek
+ dwie kromki pumpernikla albo chleba na zakwasie
Migdały
miksujemy z dwoma kubkami wody, szczyptą soli i cukru trzcinowego.
Następnie przelewamy przez gazę do wysokiego naczynia i odciskamy masę
pozostała na gazie (nie za mocno - musi być wilgotna). Naczynie z
powstałym mlekiem wkładamy do lodówki i wykorzystujemy w przeciągu 48h
(może się rozwarstwić - to normalne), do koktajli, chłodników, kawy.
Masę migdałową przekładamy do wysokiej miski,
dodajemy oliwę, awokado, czosnek, sól, pieprz i blendujemy na
gładką/zwięzłą masę (ok. 3 min.). Następnie dodajemy drobno posiekaną
pietruszkę i mieszamy łyżką, można też delikatnie zblendować - kolor
będzie jeszcze bardziej zielony. W dwóch dużych miskach umieszczamy po
garści świeżego szpinaku, następnie twarożek i pokrojone w gruba kostkę
rzodkiew, można posypać jeszcze słonecznikiem albo dynią. Podajemy z
chlebem.
Miłego słonecznego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz