środa, 5 czerwca 2013

orzeźwiający ARBUZOWY koktajl

Pogoda nas nie rozpieszcza, ale sezon owocowy w pełni. Są już arbuzy, ananasy i truskawki, a mięta na parapecie rośnie w najlepsze. Dziś lekki koktajl na upał: chłodzący, orzeźwiający, letni. Super po dużym wysiłku fizycznym (wersja ze szczyptą soli morskiej) lub jako uzupełnienie lunchu. Arbuzy to dla mnie smak Kirgistanu, gdzie australijscy znajomi nauczyli mnie jeść je niezależnie od pory dnia i nocy, oraz fazy zmęczenia. Były ogromne i bardzo soczyste. Stanowiły najlepszą nagrodę za 500 km marszu pokonane w Tadżykistanie. Za to w Japonii dostępne są w wersji mini dla singli - genialne podczas podróżowania samemu. W Polsce są dla mnie symbolem wakacji i tańczenia na plaży do białego rana. Niezależnie od konfiguracja na sam ich widok cieszy mi się twarz. Niezastąpiona baza dla koktajli i świetny 'schładzacz' na upały.

ilość na 4 szklanki

1/3 ananasa
1/3 dużego arbuza
1/2 świeżego ogórka
10 listków mięty
2 cm imbiru
0,5 l wody

+ dla wielbicieli słodkości 2 łyżki syropu z agawy

Wszystkie składniki miksujemy i pijemy do dna. W lodówce może stać ok 5h, wystarczy go wymieszać przed rozlaniem do szklanek ponieważ może się rozwarstwić. Schłodzony jest naprawdę dobry - używam owoców które przez noc leżakowały w lodówce, zawsze można też dodać lód.

ARBUZ - po japońsku SUIKA スイカ - po rosyjsku ARBUZ арбуз

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz