wtorek, 19 marca 2013

BANANOWE kakao


Chłodny wieczór po słonecznym dniu, zmienia się front, wiatr dudni między domami, może w końcu wiosna i do nas zawita. Tymczasem chwila spokoju po zwariowanej  codzienności. Kanapa, kominek i listy Lennona. Do kakao dorastałam latami, jako dziecko mogło dla mnie nie istnieć, w wersji 3 w 1 było zdecydowanie za słodkie. Razem z odkryciem gorzkiej czekolady i surowych ziaren kakaowca przeszło ponowny chrzest i dumnie stoi na półce w kuchni, w sam raz na dobry sen albo rozgrzanie. Tu w wersji deserowo-sycącej.

250 ml mleka roślinnego
1 kopiasta łyżeczka kakao 
1 banan
szczypta cynamonu
+ imbir albo chilli (polecam)
+ 1 łyżeczka syropu klonowego/ lub z agawy (dla tych z dużym zapotrzebowaniem na cukier)

W niewielkim garnku zagotowujemy mleko, po czym wsypujemy kakao i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 2 min. Banana blendujemy na gładki pudding. Kakao wlewamy do ulubionego kubka i dekorujemy grubą warstwą pudding, oprószamy cynamonem albo chilli. 

Piękne sny dla wszystkich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz